مطالعات معماری در رساله طرح نهایی معماری؛ اصول طراحی معماری

مطالعات معماری رساله طرح نهایی معماری اصول طراحی معماری جدول برنامه فیزیکی سرانه و استاندارد و ضوابط طراحی

شناخت موضوع معماری و برنامه ریزی فرآیند طراحی از اصول مهم شروع یک پروسه طراحی است. در رساله طرح نهایی معماری هدف از بخش مطالعات معماری موضوع طراحی رسیدن به چنین شناختی قبل از آغاز طراحی است. این مطالعه شامل شناخت موضوع و اصول طراحی معماری و نیز شناخت بستر طرح و بررسی نمونه های موردی مشابه است. همچنین مطالعه سرانه و استاندارد و تهیه برنامه فیزیکی و گردآوری ضوابط طراحی از مهمترین بخش های مطالعات معماری یک کاربری خاص است.

دانلود مطالعات معماری و رساله طرح نهایی معماری

همکاران ما در سایت معماری زرنقش نمونه های بسیار متنوعی از مطالعات معماری و جداول برنامه فیزیکی و ضوابط و استاندارد و اصول طراحی معماری کاربری های مختلف را فراهم آورده اند که در ادامه شما می توانید نمونه هایی از این مطالعات معماری را مشاهده کنید و برای استفاده در رساله طرح نهایی معماری خود مورد استفاده قرار دهید. لازم به توضیح است که مطالب ما دائما در حال بروزرسانی و تکمیل است؛ پس ما را همیشه دنبال کنید.

برنامه ریزی و مطالعات معماری از اصول طراحی معماری

برنامه نویسی معماری و برنامه فیزیکی در معماری زمانی آغاز شد که معماری شروع شد. امروزه ما مطالعات معماری را به عنوان فرآیند تحقیق و تصمیم گیری تعریف می کنیم که محدوده کاری را که باید طراحی شود مشخص می کند. مترادف ها عبارتند از “برنامه فیزیکی”، “نیازهای عملکردی و عملیاتی”. در دهه‌های 1980 و 1990، برخی از مدارس معماری شروع به حذف آشنایی با مطالعات معماری از برنامه‌های درسی خود کردند. مطالعات معماری و توجه آن به استفاده کنندگان از ساختمان ها در اولویت نبود. در حال حاضر، چندین نسل از معماران آشنایی کمی با مطالعات و برنامه فیزیکی معماری و مزایای آن دارند.

در حال نمایش 27 نتیجه

اصول طراحی معماری کل ساختمان و مطالعات معماری

مطالعات معماری رساله طرح نهایی معماری اصول طراحی معماری جدول برنامه فیزیکی سرانه و استاندارد و ضوابط طراحی

رویکرد طراحی “کل ساختمان” “برای ایجاد یک ساختمان موفق با کارایی بالا” در نظر گرفته شده است. برای دستیابی به این هدف، باید رویکرد طراحی یکپارچه را در طول مراحل برنامه ریزی و مطالعات معماری پروژه اعمال کنیم. افراد دخیل در طراحی ساختمان باید در طول فرآیند طراحی تعامل نزدیک داشته باشند. مالک، ساکنان ساختمان، و پرسنل بهره برداری و نگهداری باید مشارکت داشته باشند تا درک خود را از نحوه عملکرد ساختمان و سیستم های آن پس از اشغال آن برای آنها مشارکت دهند. چالش اساسی طراحی “کل ساختمان” درک این موضوع است که همه سیستم های ساختمان به یکدیگر وابسته هستند.

فرآیند شش مرحله ای مطالعات معماری

بسیاری از فرمت های برنامه نویسی مختلف عناصر ضروری یکسانی را در خود جای داده اند. برای برنامه ریزی بهدست آوردن اصول طراحی معماری برای یک ساختمان و روند مطالعات معماری، ما یک فرآیند شش مرحله ای را به شرح زیر پیشنهاد می کنیم:

  1. در مورد نوع پروژه تحقیق کنید
  2. اهداف و مقاصد را تعیین کنید
  3. اطلاعات مربوطه را جمع آوری کنید
  4. استراتژی ها را شناسایی کنید
  5. الزامات کمی را تعیین کنید
  6. برنامه را خلاصه کنید

1) نوع پروژه و برنامه فیزیکی پروژه را بشناسید

این مرحله در صورتی ضروری است که برنامه نویس برای اولین بار روی یک نوع پروژه کار می کند. برنامه نویس باید با برخی از اطلاعات مرتبط زیر آشنا شود:

  • انواع فضاهایی که اغلب در نوع ساختمان گنجانده شده است،
  • برنامه فیزیکی و استاندارد و ضوابط طراحی فضاها
  • روابط معمولی فضاها و دیاگرام عملکردی بنا
  • نسبت‌های معمولی خالص متراژ مربع قابل تخصیص به متراژ ناخالص
  • الزامات سایت معمولی برای نوع پروژه،
  • مسائل منطقه ای که ممکن است دقت داده های بالا را در مورد این پروژه تغییر دهد و مسائل فنی، مکانیکی، الکتریکی، امنیتی یا موارد دیگر منحصر به نوع پروژه.

2) اهداف و مقاصد و اصول طراحی معماری را تعیین کنید

اهداف سازمانی: اهداف مالکان چیست؟ انتظار آنها از پروژه چیست؟ چگونه این پروژه معماری در این تصویر گسترده قرار می گیرد؟

  • اهداف فرم و تصویر: تاثیر زیبایی شناختی و روانی طرح چگونه باید باشد؟ چگونه باید با محیط اطراف ارتباط داشته باشد؟ آیا تصویر آن باید مشابه یا متمایز از همسایگانش باشد؟ از سایر ساختمان های متعلق به مالک که در جای دیگری قرار دارند؟ آیا آثار تاریخی، فرهنگی و/یا زمینه ای وجود دارد؟
  • اهداف عملکرد: چه کارکردهای اصلی در ساختمان انجام خواهد شد؟ قرار است چند نفر جای بگیرند؟ طراحی ساختمان چگونه ممکن است بر تعاملات ساکنین تأثیر بگذارد؟
  • اهداف اقتصادی: کل بودجه پروژه چقدر است؟ نگرش نسبت به هزینه های اولیه در مقابل هزینه های عملیاتی و نگهداری طولانی مدت چیست؟ چه سطحی از کیفیت مورد نظر است (اغلب در رابطه با سایر پروژه های موجود بیان می شود)؟ نگرش نسبت به حفظ منابع و پایداری (انرژی، آب و غیره) چیست؟
  • اهداف زمانی: پروژه چه زمانی باید اشغال شود؟ چه نوع تغییراتی در 5، 10، 15 و 20 سال آینده انتظار می رود؟
  • اهداف مدیریتی: این اهداف چندان به ماهیت پروژه مربوط نمی شود، بلکه به شرایط مالک، مشتری، برنامه نویس یا معمار مربوط می شود. به عنوان مثال، شاید طرح شماتیک باید در زمان مقرر برای درخواست قانونی تکمیل شود.

3) اطلاعات مربوطه و مطالعات معماری را جمع آوری کنید

بر اساس اهداف می توان دسته بندی اطلاعات مربوطه را تعیین و تحقیق کرد. دسته بندی های معمولی عبارتند از:

  • کاربران تسهیلات، فعالیت‌ها و برنامه‌ها: چه کسی چه کاری انجام می‌دهد، چند نفر هر فعالیت را انجام می‌دهند و چه زمانی آن را انجام می‌دهند؟
  • چه تجهیزاتی برای عملکرد صحیح فعالیت ها لازم است؟ اندازه تجهیزات چقدر است؟
  • چه جنبه هایی از پروژه باید در آینده پیش بینی شود؟ تاریخچه رشد هر جنبه ای که نیاز به فرافکنی دارد چیست؟
  • معیارهای فضا (فوت مربع به ازای هر فرد یا واحد) برای انجام عملکردها چیست؟
  • چه معیارهای طراحی دیگری ممکن است بر برنامه‌ریزی معماری تأثیر بگذارد: دسترسی به نور روز، آکوستیک، دسترسی، دستورالعمل‌های طراحی پردیس/منطقه، حفاظت از تاریخی، و غیره؟
  • آیا استانداردهای صدور مجوز یا سیاست برای حداقل مساحت برای عملکردهای مختلف وجود دارد؟ این استانداردها چیست؟
  • مصرف انرژی و مورد نیاز چیست؟
  • کدام اطلاعات کد ممکن است بر تصمیمات برنامه نویسی تأثیر بگذارد؟
  • تجزیه و تحلیل سایت: سایت همیشه یکی از جنبه های اصلی مشکل طراحی است و بنابراین باید در برنامه گنجانده شود. اجزای تجزیه و تحلیل سایت که اغلب بر طراحی تاثیر می گذارند عبارتند از:
        1. شرح حقوقی
        2. منطقه بندی، دستورالعمل های طراحی، و محدودیت ها و الزامات سند
        3. ملاحظات ترافیک (اتوبوس، خودرو و عابر پیاده).
        4. در دسترس بودن ابزار (یک مورد بالقوه پر هزینه)
        5. توپوگرافی
        6. بازدیدها
        7. ویژگی های ساخته شده
        8. آب و هوا (اگر برای طراح آشنا نباشد)
        9. پوشش گیاهی و حیات وحش
  • امکانات موجود مشتری به عنوان یک منبع
  • اگر مشتری در حال حاضر در فعالیت هایی که قرار است در مرکز جدید مستقر شود، شرکت می کند، ممکن است بتوان از اطلاعات موجود استفاده کرد. تعیین کنید که آیا تسهیلات موجود به عنوان منبع رضایت بخش است یا منسوخ شده است.
  • اگر پلان طبقه وجود دارد، یک متر مربع از مناطق برای عملکردهای مختلف برداشته شود. راندمان ساختمان (نسبت مساحت خالص به ناخالص موجود) را تعیین کنید. این نسبت در تعیین هدف بازده ساختمان برای تأسیسات جدید مفید است.
  • هنگامی که فضای آینده را پیشنهاد می کنید، از متراژهای مربع موجود برای مقایسه استفاده کنید. مردم می توانند با آنچه در حال حاضر دارند ارتباط برقرار کنند. 

4) استراتژی ها و دیاگرام عملکردی طرح را ترسیم کنید

استراتژی‌های برنامه‌ای  با توجه به آنچه که اکنون در مورد فرصت‌ها و محدودیت‌ها می‌دانند، راهی برای دستیابی به اهداف پیشنهاد می‌کنند. یک مثال آشنا از یک استراتژی برنامه‌ای، نمودار دیاگرام یا “دیاگرام حبابی” است. این نمودارها نشان می دهد که چه فضاهایی باید نزدیک یکدیگر باشند تا پروژه به خوبی کار کند.

دیاگرام های ارتباطی همچنین می توانند ارتباطات گردشی مورد نظر بین فضاها، فضاهایی که به امنیت یا حریم خصوصی صوتی نیاز دارند یا سایر جنبه های روابط خاص را نشان دهند. انواع دیگر استراتژی ها در برنامه ها برای انواع مختلف پروژه ها تکرار می شوند. چند نمونه از دسته بندی های رایج استراتژی های برنامه ای عبارتند از:

  • تمرکز و تمرکززدایی: چه فضاهایی در برنامه فیزیکی معماری با هم گروه بندی می شوند و کدام یک از هم جدا می شوند؟ به عنوان مثال، در برخی از دفاتر عملکرد کپی متمرکز است، در حالی که در برخی دیگر دستگاه های کپی برای هر بخش وجود دارد.
  • انعطاف پذیری: چه نوع تغییراتی برای عملکردهای مختلف مورد انتظار است؟ آیا امکانات نیاز به تغییر در یک دوره چند ساعته دارد؟ چند روز؟ تعطیلات تابستانی؟ یا چیزی که واقعاً مورد نیاز است یک افزودنی است؟
  • جریان: چه کالاها، خدمات و افرادی در پروژه جابجا می شوند؟ در هر مرحله از راه برای تطبیق با آن جریان چه چیزی لازم است؟
  • اولویت ها و مرحله بندی: مهمترین کارکردهای پروژه چیست؟ چه چیزی می تواند بعدا اضافه شود؟ آیا عملیات موجود در حال انجام است که باید حفظ شود؟
  • سطوح دسترسی: سلسله مراتب طرح کدام است؟ چه سطوح امنیتی وجود دارد؟

5) الزامات کمی و سرانه و هزینه ها را تعیین کنید

در این مرحله باید بودجه موجود را با میزان بهبودهای مورد نظر در چارچوب زمانی پروژه تطبیق داد. ابتدا، فهرستی از فضاها برای گنجاندن تمام فعالیت های مورد نظر ایجاد می شود (جدول برنامه فیزیکی). معیارهای فضایی تحقیق شده در مرحله 3 اساس این فهرست از نیازهای فضا هستند.

کل هزینه پروژه شامل هزینه ساخت و ساز (برای ساخت و ساز و کار سایت)، به علاوه مبالغ هزینه های معمار، مبلمان و تجهیزات، ارتباطات، موارد احتیاطی، چاپ مجموعه های پیشنهادی، احتمالی، آزمایش های خاک، بررسی های توپولوژیکی، و هر هزینه دیگری که باید باشد. از بودجه مالک هدف این است که به مالک کمک شود تا برای تمام هزینه های پروژه آماده شود، نه فقط هزینه های اختصاص داده شده به ساخت و ساز.

اگر هزینه‌های پروژه بیشتر از بودجه باشد، سه چیز ممکن است اتفاق بیفتد: 1) فضا را می‌توان کاهش داد یا به فاز بعدی واگذار کرد (کاهش مقدار). 2) هزینه هر مترمربع را می توان کاهش داد (کاهش کیفیت). یا 3) هر دو. این تطبیق فضای مورد نظر و بودجه موجود برای تعریف یک محدوده واقعی کار بسیار مهم است.

6) خلاصه کنید و اصول طراحی معماری را به دست آورید

پس از تکمیل و تایید یک برنامه توسط مشتری، اطلاعات باید در فرآیند طراحی ادغام شوند. رساله طرح نهایی معماری نمونه ای از انجام چنین مطالعات معماری است. پس بهتر است نگارش رساله طرح نهایی را جدی بگیرید و روش های جمع آوری اطلاعات و جمع بندی و تجزیه تحلیل اطلاعات آشنا شوید.

برای مطالعه بیشتر توصیه می کنیم مقاله ” فرآیند برنامه ریزی در معماری “ را مطالعه کنید.

1 دیدگاه دربارهٔ «مطالعات معماری در رساله طرح نهایی معماری؛ اصول طراحی معماری»

  1. مینا رنجبر

    مطالبتون از نظر کیفیت خوب و به درد بخوره ولی یکم موضوعات متنوع تری بذارید تو سایتتون.
    ممنون

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *